URtrending

Viral Kisah Makam Upin Ipin di Dunia Nyata, Rumah Produksi Klarifikasi

Shelly Lisdya, Selasa, 18 Januari 2022 20.35 | Waktu baca 2 menit
WhatsApp ShareFacebook ShareTwitter ShareLinkedin Share
Viral Kisah Makam Upin Ipin di Dunia Nyata, Rumah Produksi Klarifikasi
Image: Animasi Upin & Ipin. (Twitter Le's Copaque Productions)

Jakarta - Serial animasi anak-anak, Upin & Ipin menjadi perbincangan netizen usai seseorang mengunggah video yang memperlihatkan nisan anak kecil dengan nama yang sama. 

Dalam video yang diunggah oleh pengguna TikTok @bang_alonk3110 itu, nisan bernama Upin meninggal pada tahun 1995 dan Ipin meninggal pada 1996. 

Tak hanya itu, dari keterangan dalam video tersebut disebutkan bahwa cerita Upin & Ipin dibuat berdasar khayalan Opah 10 tahun yang lalu.

"Pantesan gak pernah gede, ternyata cerita berdasarkan khayalan Opah 10 tahun yang lalu," tulis akun tersebut.

Menanggapi video yang viral dan menjadi perbincangan, Le's Copaque memberikan penjelasan melalui akun Twitter mereka.

Pihak rumah produksi asal Malaysia itu juga menjelaskan, bahwa ide cerita animasi Upin & Ipin murni ditulis oleh Le's Copaque Production.

"Semua cerita Upin & Ipin adalah rekaan semata-mata dan ditulis sepenuhnya oleh Les' Copaque Production. Ianya tidak diambil atau diinpirasi dari kisah sesiapa yang masih hidup mahupun yang telah tiada," tulisnya dikutip Urbanasia, Selasa (18/1/2022).

Sementara ide cerita sendiri ditulis oleh Hajah Ainon yang tak lain adalah pengisi suara atau duber Opah. 

"Idea asal cerita Upin & Ipin adalah dari Hajah Ainon yang juga pelakon suara Opah. Setiap cerita yang ditulis bukan sahaja mudah difahami tetapi juga sarat dengan mesej (pesan) yang bermanfaat," lanjutnya.

Dalam keterangan tersebut juga dijelaskan, alasan animasi anak kembar itu menjadi yatim piatu lantaran kekurangan tenaga kerja.

"Kenapa Upin dan Ipin tiada ibu dan ayah? Ketika Upin & Ipin Musim 1 disiarkan di TV9, ianya merupakan projek sampingan saja. Oleh kerana kesuntukan masa dan kekurangan tenaga kerja, tiada watak baru dihasilkan dan LCP memilih untuk menjadikan Upin dan Ipin anak yatim piatu," jelas Le's Copaque.

Komentar
paper plane

Berita Terkait
    Berita Terkait